4 Mart 2015 Çarşamba

Evcil Hayvanlar Heves Değildir !

   Hayvanların sevgi dolu halleri ve sevimlilikleri tüm hayvan sever dostlarımızı elbette çok etkilemektedir. Onlarla sürekli oynamak ve yanyana olmak adına bir tanesini alıp evde beslemek isteriz. Ne yazıkki iş sadece sevip oynamakla bitmiyor. Bir hayvan edinmek demek hayatını ona göre şekillendirmek demektir..

   Bir çok kişinin yaptığı en büyük yanlışlardan birisi bir anlık hevesle bir evcil hayvan sahiplenmek ama devamında ona bakamamaktır. Evcil hayvan almadan önce kendimizi sorgulamamız gerekmektedir. Ben bir evcil hayvan beslemeye ne kadar hazırım ? Bendeki bu heves acaba geçici mi ya da bir hayvana bakmaktan sıkılır mıyım ? Çünkü alacağınız hayvan ortalama olarak en az 10-12 sene boyunca sizinle birlikte olacak.Bazen hastalanacak veterinere götüreceksiniz, bazen tatil ya da gezi planlarınızı ona göre düzenleyeceksiniz hatta bazen de evizin şeklini ve oturma düzenini dahi alacağınız evcil hayvanınıza göre değiştirmeniz gerekecektir. 

   Yavru bir kedi ya da köpek tıpkı bebekler gibi evde bazı kazalar yaşayabilir. Sivri uçlu bir nesne ya da köşeli bir engin sehpa bile yavru bir hayvanın yaralanması için yeterli olabilir. Evde yalnız yaşamıyorsanız,ailenin diğer fertleriyle görüşmeniz gerecektir. Siz çok seviyor ve istiyor olabilirsiniz ama ailenizden ya da ev arkadaşlarınızdan birisi istemiyor olabilir. 

   Maddi durumda bir hayvan edinirken düşünülmesi gereken önemli konulardandır. Çünkü evcil dostunuzun bakımları,aşısı, mamaları, ihtiyacı olan eşyaları vb gibi şeyleri sürekli alacağınızdan ve yapacağınızdan dolayı göz önünde bulundurmakta fayda vardır. 

   Bunlar ve daha listesini uzun uzun yapabileceğimiz bazı sebeplerden dolayı evcil hayvan edinmeden önce kendimizi sorgulamamız son derece önemlidir. Eğer biz o hayvanı bir anlık hevesle ve hiç düşünmeden ön hazırlık yapmadan alırsak daha sonrasında da bakamayıp gerek sokağa gerekse de herhangi başka birine verirsek inanın ki hayvanın hayatını mahvetmiş oluruz. Onlar sokakta istedikleri hayatı süremezler,belki siz başka bir zaman da başka bir evcil hayvan edinirsiniz ama onlar bir daha asla iyi bir sahip bulamayabilirler. 

   Sevgili dostlarımızın hayatlarını göz önünde bulundurarak bu tür konulara önem vermeliyiz. Hiç birimiz onların üzülmesini elbette istemeyiz öyle değil mi ? 













1 yorum: